Христо Кирчев: Бог да пази Америка! Много по-добре е Монако…

- Г-н Кирчев, Збигнев Бжежински лансира остра теза в "Голямата шахматна дъска". Според него Русия не е достатъчно силна, за да бъде партньор на САЩ, но в същото време не е толкова слаба, че да бъде изпускана от полезрението. Преди дни президентът на САЩ определи Русия като регионална сила, която атакувала съседите си от слабост. Как ще коментирате препратката на Обама към "ястреба" Бжежински?
- Трябва да се види реалното състояние на Русия в момента. Икономически тя не е добре. След войната срещу Грузия президентът Путин реши да заздрави състоянието на въоръжените сили. Руснаците постигнаха пирова победа. Наблюдателите направиха много сериозни заключения за слабостта на руската армия. За съжаление Русия няма икономическа и технологическа възможност да създаде нови поколения въоръжение. Те буквално заспаха на положението от времето на Варшавския договор. Нямат нови системи, които да им позволят да направят глобално позициониране и да си осигурят бързо развръщане на силите в определена точка. Руснаците поръчаха два десантни хеликоптероносача клас "Мистрал" от Франция, които са добри кораби, но те са в състояние да транспортират само един батальон. 81-а и 82-а въздушнопреносими дивизии на САЩ имат готовност за 24 часа да отидат във всяка точка на земното кълбо. Щатската армия разполага с 500 броя системи за зареждане във въздуха. Технологически и като организация на въоръжените сили САЩ имат смазващо предимство. Бжежински е прав, когато казва, че не може да бъде подценявана Русия, тъй като сега евентуалният сблъсък няма да е като по времето на Студената война. Няма симетрични бойни действия. Какво виждаме сега - Русия по нейни причини навлиза в чужди територии и въпреки огромното си предимство Западът де факто не може да отреагира. Така че Русия не може да бъде подценявана. Тя си има ядрено оръжие, но аз не вярвам, че някой ден ще се стигне до неговата употреба. Освен ако заради прочутия руски алкохолизъм не стане някоя грешка. 

- Доскоро се говореше, че газопроводите са новите танкови клинове на Путин. Руският президент вече вкарва в действие и военни ресурси. Ще продължи ли да разлага Путин "евролидерите" с газовите схеми?
- При глобализацията САЩ наложиха нова форма на инвазия - икономическата. Докато по време на Втората световна война се смяташе, че "жизненото пространство" ще реши проблемите на държавите, сега е много по-важно да имаш съответните икономически и технологически ресурси, за да се наложиш в съвременния свят. Колкото и бавно да се включват в голямата световна игра руснаците, те разбраха, че не могат да участват на тази глобална сцена само размахвайки оръжие. Това време замина. Преди малко споменах, че сега действията са асиметрични. Западът взема решенията си много тромаво. Но той може да приложи санкциониращи въздействия чрез икономически механизми. Световните финанси са съсредоточени в няколко големи градове. Руските пари са в тези центрове. Да се говори само за газ като за оръжие вече е доста неуместно, защото тези газопроводи не са маркучи на бензиностанция, за да ги местиш от кола на кола. "Газпром" дава 30% от приходите в руската хазна. Ако ги няма тези 100 милиона долари на ден от газта, какво би станало с руския бюджет? 

- Е, да, но някои бивши "евролидери" станаха "рубладжии", ако използваме тази метафора, защото е ясно, че си получават възнаграждението в евро…
- Това е съвсем нормално за имперската политика. За съжаление на свободния свят руснаците много добре използват "свободните пари на императора" като оръжие. Така създават своите пети колони навсякъде. 

- В "Стратегическата визия" Бжежински пише, че ако през 2025 г. САЩ вече не са единствената световна суперсила, няма да се появи една-единствена друга мегасила, а ще се стигне до фрагментиране. Според Бжежински Китай не може да се справи с ролята на САЩ. 
- Винаги съм казвал – "Господ да пази Америка!", независимо, че на някои това може много да не им харесва. Одобрявана или не, Америка все още е в състояние да поддържа някакъв световен ред. Винаги съм си мислел какво би настъпило, ако Америка се сгромоляса. Виждаме, че фрагментацията на глобалното общество е много голяма. В САЩ вече се забелязва умора от ангажимента Америка да бъде световен лидер. Щатите отделят почти пет процента от вътрешния си продукт за отбрана. Това са страшно много пари. При съкратения бюджет на Обама става дума за 650 милиарда, а иначе достигат и до 770 милиарда. В същото време богатият Запад не харчи за отбрана повече от процент, процент и половина от вътрешния си продукт. Америка винаги се появява там, където е необходимо. Разбира се, с това събира не само одобрение, но и омраза. Много по-добре е да бъдеш като Монако, да събереш парите на света, да събереш богаташите на "казино-капитализма" и да поддържаш висок стандарт. Съвсем друга е отговорността на една велика държава, или на няколко велики сили, да пазят световния ред.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО