Пионтковски: Радостта в Кремъл напомня на радостта в бункера на Хитлер през април 1945


- В последните седмици Тръмп е основен положителен герой в руските телевизии. Но има ли наистина Кремъл повод за радост?

- Ние прекрасно помним еуфоричната радост след победата на Тръмп. По-точно, заради поражението на Клинтън. На 9 ноември в Държавната дума пиха шампанско и аплодираха.

Тогава коментирах, че това ми напомня на радостта в бункера на Хитлер през април 1945 година, когато научават, че американският президент Рузвелт е починал. Нацистите смятали, че това ще промени отношението на САЩ към Германия и това ще промени хода на ВСВ.

Минаха повече от две седмици и в различните предавания на подлогите на Кремъл продължават да целуват задника на Тръмп, но вече започва да си пробива път недоумението от назначенията, които започна да прави Тръмп. А те са крайно неприятни за руския президент.

Единственото, донякъде позитивно назначение е на съветника по национална сигурност Майкъл Флин, който на юбилейния банкет на Russia Today седеше до Путин, вдигна тост в негова чест и през цялото време повтаряше мантрата, че най-големият враг на американците е ИД, а Путин е съюзник във войната с джихадистите. Затова, дайте да се откажем от тези "дребни недоразумения" като Украйна и Прибалтика и заедно да воюваме с ИД.

Но в едно от последните си интервюта Флин започна да променя реториката и нарече Путин "бандит".

А другите назначения вече имат съвсем определен характер. Преди всичко Майк Помпео, който ще ръководи ЦРУ. Той беше един от най-активните лобисти за приемането на закона за подкрепа на Украйна, както и за предоставянето на украинската армия на оръжие.

А присъствието на Мит Ромни, който нарече Русия екзистенциална заплаха за САЩ, като държавен секретар, и Джеймс Матис, който ще стане министър на отбраната, който нарича в прав текст Путин "тиранин и диктатор", правят картината пределно ясна.

От гледна точка на кремълсаката пропаганда те са яростни русофоби. Кремълският сайт "Лайфнюз" дори ги нарече "бесни кучета".

Работата е там, че глобалната външна политикяа, която интересува целия свят, не беше първостепенна за самия Тръмп в кампанията му. Но, за да прокара каквито и да били реформи, той ще има нужда от подкрепата на републиканците в Конгреса, а те са откровено антипутин, проукраински и пронатовски. А Тръмп ще трябва да се съобразява с това.

Затова и ще трябва да преразгледа тезата си за Путин и ИД. Той повтаряше това по време на кампанията си не защото е агент на Путин, а защото влезе в ролята на класическия полезен буржоазен идиот и ще трябва да се раздели с тази пропагандна концепция.

Освен това, Путин си позволи да му "погоди" типично кагебистка манипулация, а това със сигурност не се е харесало на Тръмп.

След избора за президент Путин се обадил на Тръмп, за да го поздрави. Но, информацията за този кратък разговор на сайта на Кремъл и на сайта на Тръм поразително се различават. Според кремълския сайт двамата са постигнали съгласие, че най-важният проблем сега е борбата с ИД.

- Какво може да измисли Кремъл вместо концепцията за "хибридната война"?

- Настъпва неизбежният заключителен етап от хибридната война – хибридната капитулация. Вашингтон буквално е заринат от така наречените "общественици" – меката кремълска агентура – представящи се за експерти. И, по същество, те водят преговори за "хибридна капитулация".

Мантрата, която те повтарят във Вашингтон е горе-долу следната:

"Да, ние така или иначе ще изпълзим от Донбас, но Крим е наш. Сирия не ви е нужна – нито на вас, нито на нас. Дайте тогава да си поделим влиянието: за нас алевитския анклав в Латакия и около Замас".

Тяхната задача номер едно е да се спре ескалацията и това решение е важно лично за Путин. То му е нужно, за да се задържи на власт. Различни събития свидетелстват, че в руската върхушка се случва много сериозен разпад и отслабване на контрола на Първия.

И спасението за Путин е един мек вариант на хибридна капитулация, която той иска да предложи на Запада, и отмяна на санкциите. Ако той успее да го постигне, вероятността от преврат срещу него намалява значително.

Но ако Западът продължи с натиска срещу Кремъл и не приеме условията, които путиновите представители предлагат във Вашингтон, то тогава диктаторът няма да изпълнява главната си функция, заради която кукловодите му го държат на върха.

Затова и за Путин е толкова важен Тръмп, който би могъл да обяви ново "презареждане" на отношенията с Кремъл, да минимизира и смекчи външнополитическите поражения на путиновия режим.

Но ако ключовите личности в администрацията на Тръмп се запазят спрямо Путин и неговите авантюри, то това ще стане още едно изключително тежко външнополитическо и пропагандно поражение на Кремъл.

Интервю на Каспаров.Ru

Превод: Faktor.bg

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО