Нощ, арест, министър – с всекиго във всеки миг може да се случи всичко. Арестът на руския министър Улюкаев е за сплашване на чиновничеството

С министър Алексей Улюкаев се случва някаква странна, малко правдоподобна история.

Може ли да се вярва, че Улюкаев е "изнудвал със заплахи "Роснефт" за пари, както казват от Следственият комитет на Руската федерация (СКРФ)? Това е все едно да искаш рушвет от Путин! Освен това не прозира никаква специална роля на Улюкаев в закупуването на "Башнефт" от "Роснефт". Той по принцип е подкрепил всичко. Макар на всички да е ясно, че това е фалшива приватизация.
ИКОНОМИКА алексей улюкаев 1cr
До 15 г. затвор заплашват руския министър на икономиката

Наистина, Министерството на икономическото развитие преди две седмици направи официална прогноза, че в близките 20 години Русия я чака стагнация. Дмитрий Песков тогава каза, че в Кремъл не са виждали "това ново изследване". Такава прогноза би могла да предизвика раздразнение, би могла да бъде оценена като сериозна нелоялност. Възможно е да са решили точно за това да накажат Улюкаев. А как именно, измислили са го ревностните "правоохранители", като са се възползвали от създалата се в обществото атмосфера.

Корупцията днес е универсален инструмент за унищожаването на когото и да било. Подобно на това, както преди 80 години в страната всеки би могъл да бъде арестуван и разстрелян като "враг на народа", така и сега може да бъде направено каквото и да било с всеки човек, като той бъде обвинен в корупция. Атмосферата в обществото го позволява. Такава е създадената в страната обстановка, такъв е "инвестиционният климат".

Безспорно за ареста е било дадено одобрението на президента. Песков заяви, че по време на подслушването, на Путин е докладвано от лятото. Ако това е истина, в това подслушване биха могли да "монтират" каквото си поискат. Подслушването винаги е манипулация от страна на поръчителя, който по него взема решение. Но тук възниква въпросът - защо са необходими такива хитри, завъртени ходове? Борба на клановете? Със сигурност не е борба срещу "либералите в правителството". Путин може за един ден да уволни всички така наречени "либерални" министри и да назначи всички "силоваци". Работата, изглежда, е другаде. Улюкаев е абсолютно предан на президента чиновник. Начело на Министерството на икономическото развитие той подкрепи и всичко, които се отнасяше до хибридната война срещу Украйна и присъединяването на Крим, и войната в Сирия, и всички репресивни закони...

Логиката на Путин е, че арестът именно на лоялния и много големия чиновник Улюкаев е мощна показна акция на сплашване на първо място на чиновничеството. Нощ, арест, министър... Всички трябва да знаят - с всекиго във всеки миг моге да се случи каквото и да било. Ето главното послание.

Когато парите за купуване на лоялност стават все по-малко, страхът трябва да бъде все повече. Така работи авторитарната система.

(Улюкаев разбираше (и заявяваше публично), че придобиването на контролния пакет в "Башнефт" от страна на "Роснефт" не е никаква "приватизация". Парите, платени от "Роснефт", просто ще бъдат взети назаем от нейните си данъци и дивиденти. Но по нечия молба "отгоре" министърът даде съгласието си за тази машинация и, както сега е прието, очакваше възваграждение за такова неправомерно решение, т.е. нащо да му "бутнат". Той не подозираше, че парите ще дойдат от следящите го ФСБ и Следствен комитет", коментира Михаил Крутихин.)

Григорий Явлински
-----

Григорий Явлински's picture

* Авторът е бивш руски вицепремиер от първите години след разпадането на СССР. Основател е на опозиционната партия "Яблоко". В момента е председател на нейната фракция в законодателното събрание на Санкт Петербург. Мнението му за ареста на икономическия министър Дмитрий Улюкаев е от профила му във фейсбук.

Снимка Туитър: Агенти на руските служби отвеждат Алексей Улюкаев в съда. Магистратите постановиха министърът да остане два месеца под домашен арест. Снимка Туитър

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО