​Невъзможната ядрена война става възможна? И Съединените щати, и Русия, при определени обстоятелства са готови да участват в зловеща авантюра

Концепцията за ядрено сдържане, наречена "триадата" гласи, че когато една страна притежава ядрени оръжия с наземно, въздушно и морско подводно базиране, това съществено увеличава шансовете и за нанасяне на ответен удар след ядрено нападение.

Но перспективата за възникване на ядрена война беше толкова ужасна, че дълго време беше смятана за абсолютно и универсално средство за сдържане, което правеше немислим реален въоръжен конфликт между НАТО и Варшавският договор в годините на Студената война.

Изглеждаше, че след падането на Стената през 1991 година шансовете за възникването на ядрен конфликт са намалели още повече, макар, че разпространението на ядрено оръжие продължи. Но никой не е могъл да очаква такова

ниво на враждебност между Русия и Запада

Истината е, че ако не броим ядрения арсенал, то Русия прилича на мишката, която се опитала да ръмжи. Нейната икономика произвежда БВП равен на италианския, а за отбрана тя харчи седем пъти по-малко отколкото САЩ. На всеки руски самолетоносача се падат 10 американски, Москва има шест пъти по-малко хеликоптери, три пъти по-малко изтребители и два пъти и половина по-малка войска. Русия няма ефективни военни съюзници, докато съюзници на САЩ са почти всички държави от Източна и Западна Европа, членуващи в НАТО.

Официалната американска политика се базира на това, че НАТО осигурява такава степен на неядрено сдържане, така че у Русия да не възниква желание да нападне страна-член на Алианса, защото може да бъде разгромена в много кратки срокове. Но Русия ще има определени предимства, ако нападне без предупреждение.

Министърът на отбраната Аш Картър, който нарече ядреното оръжие стабилната основа на американската сигурност заяви, че САЩ и европейските им съюзници в момента преосмислят американската стратегия, интегрирайки обикновените и ядрените системи, така че да "удържат" Русия от мисълта за това, че в един конфликт с НАТО тя ще има преимущество,

ако използва ядрено оръжие

Картър обясни, че Москва не иска да спазва дългогодишните споразумения за използване на ядрено оръжие и това води до сериозни съмнения в това, че тя ще бъде също толкова предпазлива в използването на ядрено оръжие, колкото и ръководителите на СССР по време на Студената война.

Според него, ядреното оръжие задължително трябва да бъде включено в арсенала срещу засилващата се руска заплаха.

За това свидетелства и документалният филм на CBS за политиката на САЩ за ядрено сдържане. Офицерите от ядрената подводница „Охайо” открито заявяват пред журналистите, че след нахлуването на Русия в Крим е била повишена степента на бойна готовност до нивото на Студената война. Във филма се обсъжда и новата тактика, наречена "ескалация с цел деескалация", която предвижда чрез демонстративен ядрен удар да бъде прекратено настъпление с обикновено въоръжение. Такъв удар би трябвало да стане предупреждение, че след него ще последват нови, ако не бъде прекратена експанзията.

Концепцията за нанасянето на пръв ядрен удар в качеството на предупреждение не е толкова нова. САЩ обмисляше вариант за използването на ядрено оръжие по време на двете иракски войни, в случай, че Саддам разполага с оръжие за масово поразяване и е готов да го използва.

Ядрени удари бяха включени в плана на бойните действия в случай на война с Иран.

Новото оперативно-тактическо ядрено оръжие, последната версия на американската бомба В61, е с малки размери и лесно се транспортира. Мощността на взрива може да бъде "настройвана" на самата бомба. Това означава, че един демонстративен ядрен удар може да бъде с ограничени поражения, така че да бъдат минимизирани загубите сред военните и цивилното население. Според военни експерти, такава избирателност превръща бомбата в ефективно средство за предупреждение, а не за ескалация на военните действия – и затова оръжието става много по-приемливо и пригодно за употреба.

Разбира се, и руснаците имат такова оръжие, а, според някои сведения, ядреният им арсенал е по-модерен, отколкото американският.

Неотдавна Путин разясни принципите на руската военна доктрина. По думите му, Москва си запазва правото на използване на ядрено оръжие в случай на

заплаха за съществуването на Русия

Това може да бъде тълкувано като признание за това, че руските неядрени войски не биха могли да устоят в пряк сблъсък с американските, а също така предупреждение, че Русия може да нанесе ядрен удар още в начален етап на един конфликт.

Затова и смятам, че и двете страни, които се противопоставят една на друга в Източна Европа, при определени обстоятелства може да използват ядрено оръжие.

Филип Джиралди*, National Interest

*Филип Джералди е бивш офицер от ЦРУ, в момента е директор на Council for the National Interest на САЩ.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО