Алепо бетонира санкциите срещу Русия

Европейският съюз е гневен от засилените въздушни удари на Русия в Сирия и вече не е толкова склонен да свали санкциите срещу Москва заради руската роля в Украйна, съобщи Reuters.

Агенцията цитира дипломати, според които някои от високопоставените служители в Брюксел дори обмислят налагането на нови наказателни мерки срещу Кремъл.

Докато ЕС казва, че конфликтите в Сирия и Украйна трябва да се разглеждат поотделно, новата офанзива на режима в Дамаск и съюзниците му в Москва срещу Алепо допълнително обтегна връзките между Русия и Европа.

Това отслабва позициите на Италия, Унгария и други държави, които настояват за облекчаване на санкциите и възстановяване на отношенията с Москва още от налагането на първите наказателни мерки за анексирането на Кримския полуостров през 2014 г.

„Ясно е, че нападението на Алепо промени нагласата на мнозина. В настоящия контекст ще бъде невъзможно да се подкрепи облекчаването на санкциите“, казва неназован външен министър от ЕС.

Френски дипломати потвърждават тази теза и казват пред Reuters, че перспективата за вдигане на санкциите на практика клони към нулата след случилото се в Алепо.

Франция предложи резолюция в Съвета за сигурност на ООН за спиране на руско-сирийските атаки над града, които отнемат живота на множество цивилни хора. Четири от петте постоянни членки на Съвета приеха идеята, на Русия, петата, наложи вето.

Париж твърди, че офанзивата за превземането на града от бунтовниците е равносилна на военно престъпление и настоява Русия и Сирия да бъдат разследвани. Длъжностни лица от ЕС и НАТО заявиха вчера, че наложените заради Украйна санкции трябва да останат в сила.

„Сега няма желание за облекчаване на санкциите. Украйна е едно нещо, но това, което се случва в Сирия, не създава атмосфера за цялостно подобряване на отношенията с Русия“, казва дипломат от Брюксел.

По-рано днес световните медии съобщиха, че руският президент Владимир Путин е отхвърлил поканата на френския си колега Франсоа Оланд за визита в Елисейския дворец на 18 октомври.

Според Кремъл официалната причина за това е, че от френска страна са настоявали двамата да разговарят единствено за проблемите около сегашната ситуация в Сирия.

Путин трябваше да открие в Париж нова руска православна катедрала и да посети изложба на руско изкуство.

Европейските лидери ще обсъдят връзките на блока с Москва на срещата на върха на 20 и 21 октомври в Брюксел. Срокът на основните икономически санкции срещу Русия изтича в края на януари 2017 г.

Те ограничават достъпа на Русия до международно финансиране и ограничават отбранителното и енергийно сътрудничество с Москва. Санкционирани са и голяма група от физически лица и предприятия, които са замесени в анексирането на Крим.

Италианският премиер Матео Ренци отдавна настоява за дебати по темата и казва, че кризата в Украйна не трябва да пречи икономическото сътрудничество с Русия. Тази теза се подкрепя от Гърция, Кипър, Словакия и Унгария.

Ureport

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО