Ракета, изстреляна от контролирана от Русия територия, е свалила малайзийския боинг. Холандски следователи обявиха резултати от разследването

Ракетата, свалила малайзийския самолет през 2014 година, е била изстреляна от територия под контрола на Русия, заключават следователите в доклада си по трагедията, предаде Би Би Си.

Шефът на холандските следователи Уилбър Полисън обяви на пресконференция в Ротердам, че със сигурност ракетата "Бук" е предислоцирана от Русия в Украйна, съобщи Си Ен Ен.

"Пускът на ракетата е бил извършен от полето край ферма в селището Първомайско, което е било под контрола на бунтовниците", обяви Полисън. Следствието разполага с данни за около 100 заподозрени", добави той.

Разследването се оглавява от Холандия, но в него участват екипи от Австрия, Белгия, Малайзия и Украйна.

298 души загинаха, след като бойнга падна по време на полет от Амстердам до Куала Лампур.

Роднини на жертвите са разказали пред Би Би Си, че следователите предварително са им съобщили, че ракетата "Бук" е била доставена на територията на Украйна, която е под контрола на Русия - т. нар. Донбас. Разследващите имат доказателства от свалени телефонни разговори, снимки и видеометериали.

Още миналата година холандското разследване обяви, че ракетата със сигурност е руска - "Бук", но не беше ясно точно откъде е изстреляна.

Прокурорите показаха материали на пресконференцията, от които се вижда, че ракетната система е преместена от Русия на територията на Украйна.

Кремъл и досега категорично отрича, че има нещо общо с инцидента.

Клуб Z

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО