Борисов се обяви срещу подписване на нов договор с "Газпром". Лидерът на ГЕРБ върна Ресто на ПП, че води проГазпром политика

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви срещу подписване на нов договор с "Газпром", по време на посещението си в Рилската света обител на журналистически въпрос трябва ли България да има договор с "Газпром", Борисов каза "не". 

Борисов очевидно връща Ресто на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за атаката, че води проГазпром политика.

"Не, просто, те, мой приятел Мартин, тъй като навремето много си другаруваше с мен, от "Да, България" знае, че през 2009 г. първото нещо, които направихме, е да премахнем посредници. За първи път връзка с Гърция започнах да правя аз. Що Иван Костов не я направи, като бяха те? Когато изплатихме пенсиите, които Станишиев вдигна, преди да си тръгне, тогава пристъпихме и към това. Така, че всичко можеше, ако не се правеха на фалшиви герои, да си продължат за няколко месеца доставките и да сключат дългосрочни договори", каза Борисов.

Борисов припочни, че "Газпром" са ни изпратили на арбитраж. "Сега ни чака същата съдба и някое правителство, след това, ще плати 1,6 млрд. Арбитражът им ще бъде много тежък. Пази Боже ние да сме в управлението. Същите задължения се трупат в ЕРП-тата, в "Булгаргаз". Слушах внимателно Пеканов, той е подготвен човек. Ами всъщност ние нямаме План за възстановяване. Българите се лишиха от парите след ковид кризата, намаляха им с 1,3 млрд., сега и фонд "Земеделие" е назад. Експериментът "Петков-Василев" донесе милиарди щети", каза лидерът на ГЕРБ.

"Над 600-700 км нови газопроводи направихме, а те за година и половина още не могат да довършат 100 км, които оставаха по гръцката връзка. Направих България да притежава 80 км от компресорните станции на целите Балкани. Тогава България стана с най-силно развитата газопреносна система", уточни той.

На въпрос трябва ли България да има договор с "Газпром", Борисов каза "не" и обясни, че трябва да има диверсификация, а пък когато ГЕРБ дошли на власт, веднага махнали посредниците. Именно с това се занимавала ГЕРБ ги не "сме чакали 10 години". Борисов настоя, че газовата връзка е започната от него и попита "защо Иван Костов не я направи".

Според него сега именно тези посредници са възстановени и се крадат над 120 милиона лева на месец.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО