ГЕРБ-контраатака за #ГАZwithme. Теменужка Петкова: Прекратиха доставките от "Газпром", за да купуват руски газ от посредници

"Булгаргаз" трябваше да избере алтернативни доставчици на втечнен природен газ веднага след спряното подаване от "Газпром". В рамките на нашето управление е изградена цялата инфраструктура. Те избраха посредниците. Превъзложиха на тях своите функции и се стигна до кризисната ситуация". Това заяви пред БТВ бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова.

"Прекратиха доставките от "Газпром", за да купуват руски газ от посредници с 30% по-висока цена", допълни тя.

"Интерконекторът с Гърция трябваше да бъде построен на 31 декември 2021 година. Даниел Лорер и "Продължаваме промяната" се провалиха в реализацията", подчерта тя. Според Петкова правителствата на ГЕРБ са подготвили проекта и са започнали строителството, а кабинетът на "Продължаваме промяната" е трябвало да го доизгради и въведе в експлоатация.

"Отиде Кирил Петков, снима се до един кран, с който какво завъртя – никой не разбра. С това приключи", добави още бившият енергиен министър.

"От ГЕРБ отдавна алармираме за проблемите в енергийния сектор, още от лятото на 2021 година. От тогава апелирахме и към редовното правителство за намиране на решение и компенсации на бизнеса. Алармираме, че това правителство и "Булгаргаз" търпят провал в сигурността на доставките на газ", посочи Петкова. Тя обясни, че в момента държавната компания трябва да резервира капацитети в гръцкия терминал в Ревитуса, за да могат да се разтоварват танкери с втечнен газ за България.

Източник: Днес+

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО