Милиардите от Брюксел и разпределянето им при "купуването" на икономическите елити големият проблем на коалицията?!

"Големият проблем на коалицията, която поема властта, не са ГЕРБ и ДПС, а как ще решават напреженията помежду си. Най-големият им проблем са българските икономически елити", заяви пред БНР Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Икономическите елити винаги са с властта - дори Младен Михалев-Маджо, старитя приятел на "Бойко", взе остро завоя към Корнелия Нинова, партньорката на знакови фигури от СИК от бизнеса с "Ротманс", с Иван Иванов като министър на земеделието.

Нито една голяма икономическа група не е срещу новата власт. Засега. Милиардите от Брюксел са големият проблем на коалицията и разпределянето при "купуването" на икономическите елити.

Ако Брюксел не отпусне милиарди през 2022г., а новата власт разкешва от бюджета само за своята икономическа клиентела, старите икономически елити може да завият отново към ГЕРБ и ДПС.

ДПС вече даде знаци, че може да подкрепи правителството, но ако не получи традиционните 30% от финансовия ресурс срещу тази подкрепа, може да организира своите икономически елити за саботиране на новата власт.

ГЕРБ разполага със солидни връзки в Брюксел и ще се опита да блокира милиардните траншове с разкрития за корупция при разпределянето и "купуването" на икономическите рупировки.

Новата власт показа, че големият пай от милиардния ресурс ще се разпределя между коалиционните партньори и свързаните с тях икономически групи.

Ако ДПС е в тази схема, коалицията ще консолидира мощен управленски и икономически потенциал. 

ГЕРБ няма да може да разклати властта без ДПС при отдръпването на икономическите групи от партията. 

Кирил Петков и Асен Василев вероятно вече са планирали разпределянето на милиардите от ЕС между икономическите елити. 

Ако не провокират конфликт между икономическите групи и партньорите в коалицията, новата власт може да изпълни заявката си за четиригодишен мандат.

bgsniper.com 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО