Осветяването на пазарлъка за кабинета пренарежда играта. Румен Радев реди коалиция 3+, американците не искат БСП във властта

Осветяването в "Афера" и ПИК на пазарлъка за кабинета пренарежда играта. Преизидентът Румен Радев е бил в час с "тайната среща" на Кирил Петков и Асен Василев с Корнелия Нинова и Румен Овчаров на "Позитано"20, но осветяването в медиите е отворило опция за пренареждане на играта.

Корнелия Нинова и вътрешната опозиция делят постовете във властта на "тайната среща", но сутринта в президентството се е състояло съвещание, което на практика я отменя.

Знакови фигури в президентството и в най-близкото обкръжение на президента били против Корнелия Нинова да бъде председател на Народното събрание, защото щяла да получи възможност да блокира властовите лостове на Румен Радев и медиен ресурс за влияние.

Нинова щяла да има регламентиран достъп до информацията на службите до президента, премиера и председателя на Народното събрание. 

Това не се приемало от съветника на президента Николай Копринков и ключови фактори във вътрешната опозиция в БСП с влияние в президентството.

Затова предложили на президента да извади БСП от играта и да подреди коалиция 3+ - ПП, ИТН и ДБ с подкрепа на депутати от ГЕРБ, близки до кръга "Сорос".

Американците не искали БСП във властта заради проруските позиции на Корнелия Нинова, сочена като близка до шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин.

Източници от вътрешната опозиция в БСП заявиха, че "тайната среща" на "Позитано"20 е била сондаж и кабинет не е нареден, не е договорена й позицията на Корнелия Нинова за председател на парламента.

Правителството вероятно ще бъде наредено след връщането на посланика на САЩ Херо Мустафа от Вашингтон на срещи с президента Румен Радев и кандидат-премиера Кирил Петков.

Осветяването в "Афера" и ПИК е провалило сценария на Румен Овчаров за овладяване от БСП на ключови властови позиции, коментираха източниците от вътрешната опозиция в БСП.

Според тях Корнелия Нинова води преговорите с Кирил Петков и Асен Василев, но Румен Овчаров редял пасианса за властта зад кулисите. 

Това означава, че американците ще блокират преговорите, те няма как да приемат Румен Овчаров да реди схемата в енергетиката, ключов елемент в инфраструктурата на националната сигурност. 

Ажиотажът в медиите за "тайната среща", провокирана от комбинация на "Позитано"20, и срещата в президентството след нощното рандеву на Кирил Петков и Асен Василев с Корнелия Нинова и Румен Овчаров, ще пренапишат списъка с министрите, категорични са източници в президентството.

Новата оферта към "Позитано"20 според тях щяла да бъде - всички министерски позиции ще са за вътрешната опозиция в БСП, ако Корнелия Нинова настоява да е председател на парламента.

bgsniper.com  

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО