Огнян Минчев: Похвалих Корнелия Нинова и станах "червен боклук". Пак ще я похваля!

Да ви се похваля - за пръв път от доста време насам съм "червен боклук", "комунист", освен, че съм "от АОНСУ", а вече съм и "хибридчик"...

Причината - че съм похвалил Корнелия за изгонването на Гергов.

Ще я хваля - заедно с всеки друг, който и когато направи нещо за отбелязване и за похвала.

В случая, похвалата към Корнелия не е заради изгонването на конкретно лице - което и да е то, а заради принципната реакция към поведението на съпартиец на ръководна позиция, който си позволява да търгува с влияние и да участва в оказването на натиск чрез злоупотреба със служебно положение.

Още веднъж - браво, Корнелия! Независимо с какви практични подбуди или "задни мисли" може да е мотивирана тази реакция на стореното от Гергов.

Ако повече политици - пък било и със "задни мисли и подбуди" - реагират според принципите на публичния живот и не допускат злоупотреба с ръководна позиция в партия или държавна институция, България ще има нарастващи шансове да се превърне в нормална - модерна и демократична държава.

Но думата ми тук е за тези "антикомунисти", които бдително не позволяват да се хвали класовия враг - по какъвто и да е повод. Достойното поведение се измерва в способността на човека да признае и похвали положителните качества на своя опонент - или противник.

Приятелите е лесно да похвалиш, дори и да няма защо. Достойно е да признаеш добрата постъпка на противника си. Ако нямаш еднакви стандарти за добро и зло - независимо кой го е извършил - намираш се на пред-морален стадий в човешкото си развитие. Уви!

Сто пъти ще предпочета да ме назовават "червен - син, зелен ... - боклук", отколкото да се уподобя на тези, които ме упрекват с горепосочените аргументи.

Трудно, трудно се прави европейска нация и демократична държава с подобна паплач - червена, синя, зелена... Нейсе, запуши я!

Фейсбук

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО