Нова наредба урежда погребалната дейност във Варна

Строг регламент в отношенията между общинската фирма „Обреди”, траурните агенции и Българската православна църква ще се установи с нова Наредба да гробищните паркове и погребално-обредната дейност община Варна. „Тя не е догма, винаги може да бъде допълвана и изменна”, каза по време на дебатите в комисията по собственост и стопанство зам.-председателят на Общинския съвет д-р Янко Станев, който е вносител на документа. Той изрази благодарност към Варненския и Великопреславски митрополит за активното сътрудничество при уточняване на редакциите на отделните текстове.

Наредбата ще преустанови практиката частни погребални агенции да наемат духовници, лишени от сан, грубо да се погазват нормативите на Светия синод и хаоса с цените на църковните обреди, категоричен беше митрополит Йоан, който лично дойде на заседанието, за да изрази подкрепа към утвърждаването на новата наредба. Той подчерта, че православната църква не взема страна в търговските отношения между различните фирми, но настоява миряните да не си отиват от този свят с неканонични обреди.

Наредбата урежда предоставянето на парцели за погребална дейност на неправославни религиозни общности, регистрирани по Закона за вероизповеданията. Спорове предизвика само регламентът за кремация. Предложението към това да се пристъпва само с декларация, направена приживе, не събра подкрепа на участниците в заседанието. До приемането в пленарна зала идната седмица остава текстът на разширен кръг от роднини – съпрузи, братя, сестри, синове и внуци, да решават начина на погребение на покойника.

Реалността ни връхлита, гробните места перманентно са на изчерпване, не можем да избегнем кремацията, призна Митрополит Йоан. Той обаче настоя, че за миряните е важно да знаят – опело върху урна не е канонично за никое вероизповедание, така че заупокойната молитва трябва да е над тленните останки преди кремацията.

Гинка Христова, Днес+

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО