Сметната палата без забележки към община Варна

Одитният доклад на Сметната палата е приел без забележки отчета за изпълнение на общинския бюджет на Варна за 2015 г. Това съобщи при представянето на отчета директорът на финансовата дирекция Стефка Господинова. Пред комисията по бюджет и финанси тя представи още веднъж цифрите за приходите и разходите на общината за 2015, този път преминали и през обществено обсъждане.

Като цяло планът е изпълнен на 100,4 процента, обобщи главният общински финансист. Тя подчерта преизпълнение с 2 процента при трансферите от централния бюджет за делегирани от държавата дейности, с 5 процента над плана са неданъчните приходи, с 3 процента под планираното – приходите от имуществени и други данъци.

Не приемам упреците за компенсиране на недостига от данъчни приходи с продажба на общинско имущество – в 70 на сто от случаите ние ликвидираме съсобственост, освобождаваме стопанската инициатива на гражданите, с които сме в съсобственост, и спираме да плащаме данъци върху незначителни и неперспективни части от имоти, заяви по време на дебатите зам.-председателят на Общинския съвет д-р Янко Станев. В типичния му анекдотичен стил той посочи правило номер 1 на финансистите "не стигат средствата", срещу което стои правило номер 1 на политиците – да игнорират правилото на финансистите.

"И при двете актуализации на миналогодишния бюджет завишихме плана в приходната част, за да увеличим напрежението върху събираемостта. Не смятам, че трябва да снижаваме прогнозите си за бъдещи приходи, а по-скоро да сме наясно с очакванията за ресурси от европейските програми и, не на последно място, да разширим експертността и състава на приходната си агенция"- настоя Станев. Думите му бяха подкрепени и от председателя Тодор Балабанов, според когото процентът на събираемост в годините расте и за подобряване на резултатите наистина са нужни още финансисти.

Гинка Христова, ДНЕС+

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО