ПК "Собственост и стопанство" прие годишните финансови отчети на търговските си дружества

На заседание днес от 11,00 часа в зала "Варна" на свое заседание Постоянната Комисия "Собственост и стопанство" към Общински съвет Варна прие годишните финансови отчети на търговските си дружества.

Всеки от ръководителите на общинските фирми даде кратък отчет и представи визията си за управление пред съветниците от комисията. Общата картина е оптимистична.

Ето и някои акценти от заседанието:

Около 85 пациента за месец не са могли да се излекуват в "Очна болница" поради неремонтирана съвременна техника/компютърен томограф/, която болницата не може да осигури със собствени средства в размер на 20 000 лв. Болните са принудени да заплащат манипулацията в други клиники, където заплащането е много високо. Подчерта се, че лечебното заведение има сключен договор по всички клинични пътеки на здравната каса. Никоя клиника я няма в региона, защото е нерентабилно, каза Д-р Кьосев. За една операция е нужен цял екип, а касата плаща само 150 лв.Тука опираме и до социалната функция на болницата.

Продължава сагата около "Пазари" ЕАД документацията, която би трябвало да се съхранява в администрацията липсва и това поражда редица трудности. Сезирани са компетентните органи. "Градски транспорт" е за пръв път във възход, след като обслужва 100% от автобусната мрежа. Направени са и редица нововъведения, като закупуване на модерна апаратура за контрол на горивото. "Обреди" се бори с нелоялната конкуренция и това е в пряка връзка с Наредба на Община Варна, която трябва да се актуализира.

Представили са и цялостен план за развитие на фирмата. "Двореца на културата и спорта" е във възход, като до септември няма свободна дата. Програмата е запълнена от културни прояви.От години за пръв път за закупени и 500 седалки със собствени средства.

"Ученическо и столово хранене" ще работят в насока, да конкурират кетъринг фирмите, които понастоящем обслужват училищата, които са с делегиран бюджет. Стана ясно, че "УСХ" обслужва само 4 училища от 1-ви до 4-ти клас. Също така по нова Наредба на Министерство на здравеопазването, вече са забранени замразените храни, това ще доведе до увеличаване на парите за хранене на едно дете. Друг фактор е качеството на доставените храни.

Работи се по системата НАССР, по която работят всички кухни. Невъзможно е да се провери химичния състав на продукта, трябва да се доверят на сертификата на производителя, между които може да се появи и някой недобросъвестен. Качествените храни са скъпи, а това което ядат децата ни няма цена. Себестойността на храната за едно дете се вдига и от специалните безглутенови храни, които се приготвят.

"Наложително е да се вдигнат финансите за порцион"-допълни д-р Георгиева.

Комисията приключи заседанието след изложенията и на Управителите на другите общински фирми.

Гинка Христова

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО