Над 95 на сто одобрение за кмета в анкета на СДС-Варна

Солидно одобрение от общо над 90 процента получава работата на кмета на Варна Иван Портних в анкета на местната организация на СДС. Оценка мн.добра са дали 37 на сто от участниците, добра – 50 процента, задоволителна - 10 процента. Това съобщи лидерът на СДС-Варна, д-р Янко Станев пред журналисти. В допитването работата на Общинския съвет е оценена като добра от 40 процента от участниците, като мн. добра от 33 процента и като задоволителна от 20 процента.

Причината за разминаването между оценките на кмета и на съветниците се корени в политическите конструкции в Общинския съвет, коментира д-р Станев. По думите му групите съветници с разпознаваеми лидери и ясни и точно изявени политически позиции са ГЕРБ – с конструктивните Тодор Балабанов и Марица Гърдева, БСП + – с професионалния политик Борислав Гуцанов, ДПС+негласно БЗНС – с все по-израстващия Христо Атанасов, и патриотите – със стабилния и сериозен Димитър Карбов. И дословно следват разположението на силите в парламента.

"За Реформаторския блок обаче никой не може да каже колко крила има в Общинския съвет. На една страна са хората на ДСБ (без група), на друга – именуващи се реформатори с Кирил Георгиев (ДБГ) и самостоятелната група СДС-граждани и експерти. Не може постоянно да се напуска и да се влиза в десницата, РБ не е манастир, за да има игумен и не може безпринципно ту да си вътре, ту вън”, категоричен беше д-р Янко Станев.

Той подчерта, че сините във Варна настояват СДС да участва в президентските избори във формат ЕНП или в рамките на РБ, като кандидат-президентската двойка бъде определена в предварителни избори.

Това е решението на конференция на синята партия във Варна, проведена в края на миналата седмица. Форумът е очертал и профила на десния кандидат за държавен глава – проевропейски ориентиран, почтен, разпознаваем, харизматичен, партийно необвързан, но предан на демократичната синя идея.

Синя зона във Варна трябваше да има още преди 3 г., заяви в отговор на журналистически въпрос д-р Янко Станев. По думите му е въпрос на време колегите му съветници да осъзнаят, че малките неща са истински важните неща.

Той даде пример с битови проблеми в южните квартали на Варна като транспорта, сметосъбирането, озеленяването на градските квартали и др. Обществото трябва да ги поставя по-категорично, не с протести, а с механизмите на демокрацията в пряк диалог с властта, обобщи синият лидер.

Днес+

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО