Потвърдиха доживотните присъди на "Килърите" - без право на замяна

Магистратите от Варненския апелативен съд потвърди доживотните присъди на групата за убийства „Килърите”. Те са в по-тежкия вариант - без право на замяна.

Това означава, че лидерът на бандата Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Георги Костов-Кеца ще прекарат живота си зад решетките заради убийството на Петър Лупов и Румен Рачев. Съдебният състав е приел всички доказателства на първоинстанционния съд в Шумен. Именно по тази причина присъдите са абсолютно еднакви.

Сагата с „Килърите” продължава близо 5 години. Тя вече веднъж извървя пътя до ВКС, където бандитите получиха тежки присъди за палежи и побои. Върховните съдии прецениха, че трябва да върнат делото отново във Варна на втора инстанция за нови разпити относно убийствата.

Така три поредни съдебни състава категорично казват, че главните действащи лица в престъпната група трябва за лежат до живот в затвора. Щом чуха днешното решение „Килърите” го посрещнаха с пълно мълчание. Те и адвокатите им подминаха журналистите без да правят каквито и да е коментари, макар това поведение да не е присъщо за тях.

Един от подсъдимите- Янко Попов-Туцо е с 10 годишна присъда. Любопитното е, че съдът не разпореди да бъде задържан, след като е потвърдил тежката му присъда. Туцо успя да се измъкне от ареста с куп болежки-сърце, кръвно и т. н. В съдебната зала се разбра, че въпреки проблемите не спазва хранителен режими и пуши като комин.

Според юристи Туцо би могъл да избяга от правосъдието по почина на други подсъдими за убийство, от които няма и следа. Не е тайна, че в хода на съдебното дело се разбра, че Туцо има близки контакти със сръбския наркобос Сретен Йосич. За Петър Сумиста също има огромни опасения, че може да си плюе на петите и да офейка от пандиза.

Наскоро беше установено, че за лечение на зъб е излизал извън сградата на затвора 37 пъти, като за посещенията при стоматолога няма нито едно медицинско свидетелство. Никой не е в състояние да каже какво е правил Сумиста през това време и с кого се е срещал.

Делото „Килърите” е прецедент за България с няколко неща. До този момент нито една престъпна банда от такъв калибър не е получавала толкова тежки осъдителни присъди. Въпреки натискът от страна на подсъдимите, нито един от свидетелите не се отказа от показанията си.

В същото време ченгетата, разобличили бандата, са изгонени скандално от МВР без причина. Това не пречи на полицаи-самозванци и психолози от института по психология на МВР да си преписват успеха за свой и да парадират пред обществото, че заслугата за разкритията е тяхна.

"Фрог"

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО