Община Варна осъдена по второ дело за достъп до информация

В рамките на месец Община Варна е осъдена по второ дело за отказ от достъп до обществена информация. Делото е заведено от гражданско сдружение „Възход за Варна” заради мълчаливия отказ на кмета Иван Портних да предостави действащата към 2015 г. Програма за упрвалнеие на Община Варна и отчета към нея за предходната година. Документите са основополагащи за управлението на общината и кметът е задължен да ги изготви по закон и да ги публикува на общинската интернет страница.

Исканата от Сдружение „Възход за Варна” информация има характера на официална обществена информация, като няма данни да са налице основания за отказ от предоставяне на достъп до същата, се посочва в мотивите на съда. Според същите мълчаливият отказ на кмета противоречи на изискванията на чл.38 от Закона за достъп до обществена информация и е в нарушение на изискването за съдържание на индивидуалния административен акт, което е особено съществено процесуално нарушение и основание за отмяната му.

Съдът връща преписката на кмета за изрично произнасяне с решение и осъжда община Варна да заплати направените по делото разноски.

Община Варна все още не е изпълнила решението на съда по друго дело за достъп до информация – да отговори за наложените санкции и неразплатени разходи по 10 от европроектите, по които тя е бенефициент, припомни председателят на сдружение „Възход за Варна” Чавдар Трифонов. Решението на съда по делото излезе на 26 октомври т.г. и не е обжалвано от общината. Ако не бъде изпълнено, местната управа подлежи на глоба от страна на съдебната институция.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО