Чавдар Трифонов: Училищата могат да станат центрове за спорт в кварталите

Училищата във Варна да станат центрове за спорт в кварталите, като в неучебно време да се ползват и от гражданите. Тази своя амбиция сподели на среща с представители на спортните клубове Чавдар Трифонов, кандидат за кмет на Местна коалиция "Реформатори и патриоти - решението за Варна". Всички училищни дворове могат поетапно да се сдобият с модерни игрища за футбол, волейбол и баскетбол. Така през деня децата ще играят при добри условия, а в неучебно време игрищата ще се ползват от живеещите в квартала, обясни идеята си кандидат-кметът.

"Знаете, всеки лев, инвестиран в спорт, е здраве. Вярвам, че спортът освен здраве, е и дисциплина и възпитание. Той държи децата далече от пороци, които днес са бич за обществото", изтъкна Чавдар Трифонов. Варна има нужда от още поне още два плувни комплекса, смята кандидатът за кмет. Той пое ангажимент басейн да бъде изграден в "Аспарухово". Възможности за изграждане на плувно съоръжение има и в районите "Приморски" и "Владислав Варненчик". Трябва да се направи така, че децата да не се бият за коридори в плувен комплекс "Приморски", което постоянно се случва там в момента, изтъкна Трифонов, който е и председател на Плувен спортен клуб "Черно море".

Пред кандидата за кмет на Местна коалиция "Реформатори и патриоти - решението за Варна" местните спортни деятели споделиха различни проблеми и предложения за подобряване на условията за спорт в града. Трябва да се обръща внимание на всички клубове и всички спортове. Те обаче да бъдат категоризирани, смятат някои от деятелите на спорта в града. Варна има нужда от нова мултифункционала зала. А залата за тенис на маса в кв. "Младост" да бъде завършена, заявиха други. Повдигнат бе въпросът с високите наеми за тренировки и състезания в Двореца на културата и спорта, работата на общинската дирекция "Спорт" и въвеждане на облекчения за фирмите, подпомагащи финансово спорта.

Представителите на клубовете бяха категорични, че трябва да се приеме общинска стратегия за развитие на спорта във Варна. Според Чавдар Трифонов това трябва да стане заедно със спортната общественост. "От там нататък всички тези ваши предложения ще намерят изражения в бюджета", увери кандидат-кметът. "Много е важно общинската дирекция "Спорт" да е функционална и да си изпълнява задълженията в диалог с вас, спортните клубове. За мен е много важно хората, които разбират от спорт във Варна, не само да работят с дирекцията, а и в нея. Иначе става една бюрократична машина, която се изолира", сподели виждането си Трифонов.

Бизнесът да бъде мотивиран да помага на спорта. Това може да стане чрез различни облекчения като освобождаване от такса смет или данък недвижими имоти, е мнението на кандидат-кмета на "Реформатори и патриоти - решението за Варна". За задържане на спортните таланти в града може да се помисли и за въвеждане на стипендии, след постигнати от тях добри резултати, смята Чавдар Трифонов.

Пламен Петров, "Дарик-Варна"

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО