Драгомир Дончев, кандидат за кмет на "Младост": Срамно е в 21 век да висим по гишетата

Срамно и скандално е в 21 век да се налага да висим по гишетата на администрациите за елементарни услуги. Във века, в който всичко може да се извършва on-line е абсолютно неприемливо да нямаме достъп до електронни услуги. Това каза Драгомир Дончев, кандидат за кмет на район "Младост" от "Живот за Варна" по време на участието си в диспут по Радио Варна. Повечето хора, продължи Дончев, които имат нужда от услугите на районното кметство са работещи. Едва ли някой от тях може да си позволи в средата на работния ден да загуби час или два. Същевременно личният контакт е предпоставка за корупция. Електронизирането на услугите не е кой знае колко скъпо. Ако районният кмет е достатъчно настоятелен, какъвто ще съм аз, ако хората ме подкрепят, мога да се боря за района си и да бъде негов говорител, категоричен бе Дончев. Според него това не са нерешими проблеми и причините все още да съществуват са мързелът и безхаберието.

Факт е, че правомощията на районните кметове не са големи и бюджетът, който им се отпуска е минимален. Това е пречка, но не непреодолима, коментира Драгомир Дончев. Основната работа на районния кмет е да е добър стопанин, а затова не трябват много пари. Ще дам конкретен пример. В квартала, в който съм израснал – "Трошево", в непосредствена близост до бл. 78 има изключително грозно микросметище от строителни отпадъци. Колко пари са нужни да се изчисти то!? И веднага отговарям. Необходими са по 20 лв. за двама работници, да се вземе едно камионче, да се платят 30 лв. на водача, да се натоварят боклуците и да се изхвърлят. За да се случи това, районният кмет трябва да запретне ръкави и малко да си изцапа ръцете, уточни кандидатът за кмет на "Младост".  Според него липсва инициативност, а точно тези дребни на пръв поглед неща се набиват в очите на хората и ги дразнят. За големите проекти, обясни Дончев, като например изграждането на детска градина или транспортен възел трябват много време и пари, сериозно проектиране. Това не е задача на районния кмет, той не може да я осъществи сам. Но подобни проблеми, като този който споменах, изискват просто кметът да се разходи из района, да ги види, да ги набележи и не изискват толкова много средства, каза още той.

Драгомир Дончев даде и друг конкретен пример. На фона на проблема с паркоместата в града, на всеки паркинг пред жилищните блокове в "Младост" има по 3-4 автомобила, които видимо стоят там изоставени от години. Колко пари са необходими да се звънне в КАТ и да се предупредят собствениците им!? За това не трябват пари, трябва желание. Меко казано е незадоволително оправданието, че една работа не е свършена, защото няма пари, смята Дончев.

На финала на разговора в студиото, Дончев припомни, че кандидатът за кмет на общината от "Живот за Варна" е Данаил Папазов. Името на коалицията не е избрано случайно. Ние искаме да се съживи градът ни, да се съживят кварталите. Много различни сме от останалите формации, защото имаме визия, имаме идеи и сме екип от експерти – хора, които не са партийно обременени. Независимостта от партийните централи е една от основните предпоставки човек да може да се бори за интересите на съгражданите си. Нашият номер в интегралните бюлетини е 18, припомни Дончев.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО