Шишко се завръща. ГЕРБ и ДПС преразпределят "капиите" във Варна

Бизнесът в "морската столица" се престроява преди местните избори. Обичайното "залагане на всички" отдавна е редуцирано по пера и обеми - след 2008 г. бизнесмените се опитват да свият разходите. Докато "софийската бригада" се вихри по линия на обичайната предсезонна профилактика, а ченгеджийската клиентура на депесарите се устройва на други позиции, Шишко се завръща във Варна. Зад кулисите ври и кипи. Изпълнители на проекти, подизпълнители на подизпълнителите - кметът Иван Портних изпълнява Рамката на Кирил Йорданов до 2016 г. Сам си го казва, не го крие. Лошо няма. Само дето връткави бизнесмени, опитващи се да таковат дявола във въздуха, ще го отнесат заради гювендийското мърсуване.

Лапат парички от Билдинга, а се правят на "опозиция". Местните "политически босове" са "меки Марии" в сравнение с Шишко. Корпоративният играч на ДПС получи задача от Сокола в началото на годината - укрепване на позициите на ДПС чрез снасяне на яйца в чужди полози. ДПС-Варна не стои добре в момента на местната политическа сцена. Ахмед Доган отдавна е изчислил, че линията трябва да се промени. Вместо да наливат мангизи за цигански гласове, "шишковци" се договарят с партийни босове - от "левицата", от "десницата"... Няма да се залага толкова на "пазаруване на общински съветници", колкото ще се върти бизнес с лидерите. Договорени и предплатени гласувания, разбира се, какво друго. Обичайното. Стоп.

Играта е много по-мащабна. Шишко (Доган)отваря "естествените лидери" във Варна на Голямата Игра - по три линии: "Оманците станали московци", предоговаряне на лапкането от европроекти, което се урежда в София, разбира се, ново Разчертаване на Варна. Големите корпоративни фактори не са прескочени, но ако не доловят какво им се готви по тази писта, може да си останат със славата, че са автори на новия Общ устройствен план на града. По линия на "оманците станали московци" вече се генерира конфликтен потенциал - проектът "Юг", естествено - от Звездица до морцето. Местен "шейх" не се дал на "оманците" - да се готви за "ресто"...

Делбата по европроектите тече нон-стоп. Варненски фирми папкат не само в града и региона, но и в национален мащаб. Точно от тези порции и чучури ще бъде отрязан от хората на Шишко варненски бизнесмен, който се прави на "инициативен седесар", а иначе висеше пред кабинета на Борислав Гуцанов като сопол, докато лидерът на ГС на БСП беше председател на Общинския съвет във Варна. (Чолаков е много по-досетлив и "кооперативен" от този внезапно "посинял" бизнесмен...) Предоговарянето на лапкането от мащабните европроекти ще бъде "черешката на тортата". Завръщането на Шишко минава през "Великата Варненска Трансформация", която тече в момента. Сокола иска 30% от ресурса на града за усвояване на парични потоци, които да генерират "пари прим".

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО