Българският морски участък от "Южен поток" с положителна екооценка от международни експерти

Българският участък на морския газопровод "Южен поток" получи положителна оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС), съобщиха от компанията "Южен поток транспорт". Докладът е изготвен от международните експерти URS Infrastructure and Environment UK Limited и потвърждава заключенията, че строителството и експлоатацията на тръбопроводите в морски води не се очаква да имат значително влияние върху екологията на Черно море и българския бряг, където морският газопровод излиза на сушата, пише btvnews.bg. Морският газопровод "Южен поток" получи положителната оценка и от българското Министерство на околната среда и водите, но тя бе обжалвана и се очаква решението на съда да стане факт през октомври.

След поредица от предупреждения за несъответствия на проекта със законодателството на ЕС в края на май Европейската комисия поиска "Южен поток" да бъде спрян, а кабинетът "Орешарски" бе предупреден за предстоящи санкции срещу България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за газопровода. Скандал предизвикаха и промените в Закона за енергетиката, които въведоха понятието морски газопровод по предложение на депутатите от левицата Таско Ерменков и Явор Куюмджиев. С това понятие морската част на газопровода трябваше да се изключи от Третия енергиен пакет на ЕС, а Реформаторският блок стигна по съдебен път до документи на Министерство на икономиката и енергетиката, в които се съдържат предложения за "ремонт" на ЗЕ, писани именно от "Южен поток Транспорт".

Морският участък на газопровода е дълъг 931 км, започва от района на руския град Анапа, пресича турската и българската икономическа зона в Черно море и излиза на българския бряг близо до Варна. Турското екоминистерство вече даде положителна оценка на проекта. "Докладът за ОВОСС разглежда по-детайлно въздействието на инвестиционния проект върху населението и уязвимите групи в околността. Оценката също така показва, че проектът временно ще донесе известни икономически ползи в резултат на допълнителните възможности за трудова заетост и увеличено търсене на продукти и услуги по време на строежа", се посочва в съобщението. "Южен поток транспорт" кани "всички заинтересовани страни" се запознаят с предварителния доклад за ОВОСС и да дадат обратна връзка на срещите с представители на компанията във Варна и региона.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО