Местят деца от ОУ "Захари Стоянов" в други училища

Децата от 4 класа на ОУ "Захари Стоянов" в "Чайка", както и подготвителната група от 22 деца, ще бъдат преместени временно в други училища на територията на район "Приморски", съобщи шефът на Регионалния инспекторат по образованието във Варна Венцеслава Генова. Това се налага заради неправилно планиране, извършено от страна на директорката на ОУ "Захари Стоянов" Тодорка Колева, уточни тя. Проблемът със сградата, в която се помещават основното училище и варненската математическа гимназия е още от 2012 г., когато със свое решение принципалът в лицето на Общинския съвет  в града разделя помещенията 60 на 40 процента в полза МГ "Д-р Петър Берон", пише chernomore.bg. Така ОУ "Захари Стоянов" остава без достатъчно стаи за своите ученици.

Въпреки това миналата година е обявен прием от 7 паралелки за първи клас. За целта е бил преграден физкултурния салон, което обаче противоречи на нормaтивната уредба в сферата на образованието, уточни Генова. "Той трябва да бъде възстановен и да отговаря на държавните стандарти, за да могат учeниците от двете училища да завършат успешно", заяви шефката на Регионалния инспекторат. "Поисках паралелките да бъдат намaлени, но педагогическият съвет не уважи моето решение и пусна 6 класа първокласници за 2014 г. Върнах това тяхно решение, но директорката обжалва, като съдът отхвърли жалбата. Въпреки това от "Захари Стоянов" направиха 5 паралелки първокласници, които обаче няма как да обслужат", коментира Генова.

Шефката на РИО поясни, че всички останали училища във Варна са изпълнили правилно планирането за новия прием. От ОУ "Захари Стоянов" са заявили и прием на 22 деца за подготвителен клас, които смятат да настанят в подблоковото пространство на бл. 67 в квартал "Чайка". "Първо там, според изискванията, могат да бъдат разположени едва 16 деца. Второ и основно, Здравната инспекция, след проверка, е дала срок до 30 юни да бъдат изпълнени редица предписания в полза на здравето на децата, но те не са реализирани до момента, следователно там начало на учебна година не може да има", заяви още Венцеслава Генова."Родителите на първокласници са били подведени от ръководството на ОУ "Захари Стоянов", че съществуват условия за прием на децата им в училището", добави тя.

Сега от Регионалният инспекторат са изправени пред проблема да осигурят помещения за обучението на децата от 3 паралелки второкласници и една паралелка от 3-ти клас, както и за 22-мата малчугани от предучилищната група. "Тъй като при годишното планиране от ОУ "Захари Стоянов" са определили за свой район територията на най-голямото варненско кметство, сега ще се търси място на децата в останалите 5 училища, които се намират в "Приморски", поясни Генова. Тя изрази надежда, че ще срещне разбиране от страна на останалите директори в района, за да може да се реши временно проблема в ОУ "Захари Стоянов".

Генова обаче се притеснява, че директорката ще си създаде конфликт с колегите си от останалите учебни заведения, в които ще бъдат изнесени паралелките. "Аз като началник на Инспектората съм и работодател на общинските директори. На г-жа Тодорка Колева е наложено дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение", заради нарушаването на 3 закона и още толкова наредби. Санкцията е обжалвана безрезултатно в съда и трябва да бъде наложена. Тодорка Колева обаче е излязла в болнични, като се опитва да възпрепятства изпълнението на процедурата", жалва се още Генова.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО