Транспортният мегапроект на Варна е пред провал

Проектът за интегриран градски транспорт на Варна на стойност над 114 млн. лева е пред провал. Това стана ясно по време на заседание на комисията по транспорт към местния общински съвет, където бе изслушана ръководителката на мегапроекта Биляна Якова. През април тя докладва пред общинарите, че от 10 компонента на проекта е изпълнен само един - за доставката на автобусите, пише trud.bg. Три месеца по-късно съветниците констатираха, че няма никакъв напредък на изпълнението.

"Обявили сме всички обществени поръчки и оценяващите комисии работят, но не всичко зависи от нас. Знаете, че за ремонта на базата на "Градски транспорт" не се яви нито един кандидат и започнахме нова процедура по Закона за обществените поръчки. По други компоненти също имаше обжалвания", обясни Якова. Сред най-рисковите е 15-километровият бърз транспортен коридор, който трябва да се изпълни като инженеринг - проектиране и строителство с един договор. Този коридор трябва да свързва крайния варненски квартал "Владиславово" със спирка "Почивка", като пресича четири булеварда в града. По тази част от проекта обаче все още няма избран изпълнител, а процедурата подлежи на обжалване.

Съветниците коментираха, че дори и да не бъде оспорван изборът на изпълнител, самото проектиране и строителството няма как на практика да завършат до 9 юли 2015 година. Това е крайната дата, на която целият проект трябва да бъде напълно приключен. До момента обаче няма избрани изпълнители и за системите за автоматизирана продажба на билети, за осигуряване на предимство на автобусите на светлинно регулираните кръстовища и за информация на пътниците в реално време. Според Биляна Якова единствената възможност проектът да не се провали е да бъде удължен срокът за неговото приключване.

"Ще поискаме от управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" да ни отпусне максимално допустимото удължаване с шест месеца", каза Якова. Тя призна, че за да се иска подобна отсрочка, трябва да има сериозна аргументация. В случая ръководното звено на проекта ще се позове на липсата на интерес към ремонта на базата на общинския превозвач, което доведе до прекратяване на процедурата. Общинските съветници обаче изразиха съмнение, че дори проектът да бъде удължен максимално, всички дейности ще бъдат приключени.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО