Борисов: Приемаме оставките на Младен Маринов, Владислав Горанов, Николина Ангелкова и Емил Караниколов

Очакваният сериозен ремонт на кабинета, който Борисов обеща преди седмица, се съсредоточи само до 4 министерски оставки.

Приемат се оставките на Младев Маринов, Владислав Горанов и Емил Караниколов, плюс оставката на Николина Ангелкова.

Предлага се на мястото на Маринов - шефа на Националната полиция Христо Терзийски, зам.-министър Лъчезар Борисов ще заеме на мястото на Караниколов, а Кирил Ананиев се връща начело на финансовото министерство.

На негово място като здравен министър се назначава проф. Костадин Ангелов - директор на "Александровска болница".

Това стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов след Коалиционния съвет.

Изненадващо кадърът на Валери Симеонов - вицепремиерът Марияна Николова поема министреството на туризма. Оставката на Ангелкова бе отдавнашна мечта на лидера на НФСБ.

"Заседавахме с моите колеги от коалиционния съвет. Представих им мотиви и към този момент се обединихме по няколко теми - приемаме оставките на тримата министри Маринов, Горанов и Караниколов плюс оставката на министъра на туризма Ангелкова.

На техните места предлагаме - на мястото на Младен Маринов - Христо Терзийски, който е началник на Главна дирекция "Национална полиция", на мястото на Емил Караниколов слагаме неговия заместник Лъчезар Борисов, на мястото на Владислав Горанов връщаме Кирил Ананиев, а на Министерство на здравеопазването слагаме Костадин Ангелов, който е началник на "Александровска болница", а вицепремиерът Мариана Николова поема Министерството на туризма," обяви премиерът.

По думите му промените ще бъдат внесени в Народното събрание още днес, за да могат утре да бъдат гласувани.

"В понеделник ще представим социални, финансови и икономически мерки за справяне с пандемията. Ще се работи събота и неделя. Някои от мерките ще наложат много спешно да се променят закони", уточни премиерът.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обясни, че работата на правителството ще продължи с приоритизиране на коалиционната програма.

"Всяка партия и коалиция отговаря за себе си. Ние имаме разписан договор и действаме по него", каза още Борисов.

Премиерът обяви и мотивите, с които тримата министри, на които преди седмица поиска оставките, си отиват.

"Младен Маринов го сменяме, защото аз съм убеден, че някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. Второ, защото на "Росенец" имаше зареден протест и те трябваше така да го организират, че да няма подобни скандали. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват.

Владислав Горанов постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо пет години контролът в Комисията по хазарта е занижен.

За Караниколов започнах да чувам неща, които се случват във връзка с раздадените бонуси в Министерството на икономиката", добави премиерът.

"След мандата отивам да си ръководя партията и да оправяме структурите, защото сега всеки ръфа откъдето може", отгвори министър-председателят на въпрос за евентуалното негово оттегляне.

"Влизането в Банковия съюз е огромен успех за България. Убеден съм, че друг нямаше да го постигне", добави Борисов, коментирайки действията на Владислав Горанов.

"В понеделник ще кажем кои съсловия от обществото трябва да бъдат незабавно подпомагани", обяви премиерът.

"Знам мечтите на Христо Иванов отдавна да е главен прокурор. Забравя се, че е много приятно да получаваш съдебните решения преди другите. Ние не сме го постигнали това. Аз научих от медиите за ареста на Нено Димов. Категорично съм против всякакви показни акции. Оттук нататък си има институции, които се избират по демократичен път", отсече премиерът по повод действията на главния прокурор.

Източник: "Епицентър"

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО