Руски медии: ВТБ подкупила Борисов с $50 милиона да замижа за БТК

Руската банка Внешторгбанк (ВТБ) е дала на българския премиер Бойко Борисов и обкръжението му 50 милиона долара, за да си затвори очите за нередностите около сделката за придобиване на БТК от Спас Русев, пише руското издание „Московский монитор“.

Информацията с автор Константин Седельников е цитирана от десетки руски издания.

„Според запис в търговския регистър на Люксембург на 30 август 2016 г. е регистрирано предаването на контрола на БТК АД, притежаваща марката Vivacom, на нови собственици начело със Спас Русев. Но Русев е само параван за прикриване на имената на истинските собственици“, се казва в публикацията.

Чрез заплетени манипулации контролът над компанията фактически е придобит за сметка на държавата от топмениджърите на банка ВТБ, пише „Московский монитор“. И припомня, че спорът за собствеността на БТК тече от ноември 2015 г., когато банка ВТБ обяви продажбата на заложените в нея акции на компанията с цел погасяване на дълга към банката.

В резултат от сделката компанията, принудена да поеме финансирането на задълженията на новите собственици, е изправена на ръба на банкрута. Ръководството й хвърля пари за съмнителни сделки, а пострадалите акционери са завели многобройни съдебни искове, твърди изданието.

Въпреки това рейдърско превземане на една от най-големите компании българското правителство изненадващо демонстрира политика на ненамеса, упорито опитвайки се да игнорира процесите около най-големия телекомуникационен оператор, пише авторът.

„Източници от правоохранителните органи обаче поясняват: мениджърите на ВТБ успели правилно да мотивират премиера Бойко Борисов (лидер на партия ГЕРБ) и обкръжението му, оценявайки „политиката на ненамеса“ на 50 милиона долара. И както казва Кръстника от трилогията на Марио Пузо, топмениджърите от ВТБ дали на българския премиер да си „натопи човката“.

Целта била Борисов да си затвори очите и да не забележи нито съмнителната юридическа процедура за „покупката“, нито възможните проблеми на компанията. Затова, както твърдят източниците на „Московский монитор“, българският премиер също е заинтересован от машинациите на ВТБ.

Българските правоохранителни органи продължават тихо да бездействат, пише „Московский монитор“.

Според изданието, може да се очаква, че когато компетентните органи изровят всичко около тази афера, ще избухне международен скандал, който ще удари по имиджа не само на ВТБ, но и на самия Борисов.

От руската ВТБ неведнъж са заявявали, че продажбата на компанията е необходима заради погасяването на по-рано даден кредит от 150 милиона евро. В резултат на сделката обаче банката не само не си върна парите, но и пое още по-големи задължения, като предостави на новите собственици кредит от 240 милиона евро. При това парите са дадени на компания без никакви активи, а като залог са използвани отново същите акции на БТК.

При даването на кредита са нарушени както вътрешният, така и външният регламенти на банката. Единственото разумно обяснение е, че по думите на Дмитрий Косарев – притежател на продадените акции на БТК, на практика новите собственици на компанията са мениджърите на ВТБ начело с първия вицепрезидент Юрий Соловьов. Именно той организира сделката, като не забравя да договори „жмичката“ с българския премиер.

Макар ВТБ да отрича своето участие в сделката от страна на купувача, едно от първите решения на новите акционери е да дадат право на мениджъра на българския офис на банката Милен Велчев („ВТБ Кепитъл“, инвестиционно звено на банката) да уволнява и назначава директорите на БТК.

Една от причините да се случва всичко това, което подрива имиджа на Русия, вероятно е фактът, че Юрий Соловьов не е руски гражданин и съответно го вълнуват интересите не на държавата, а на собствения му джоб, пише „Московский монитор“.

Днес след като обяви решението си да оттегли Ирина Бокова като кандидат на България за ООН, премиерът Борисов заяви, че решението ще доведе до „тежка компроматна война“. Въпросната публикация, която той до момента не е коментирал, обаче е отпреди два дни – 26 септември. Същият ден Бокова, която се харесва на Москва, падна на шесо място в последното тайно гласуване за нов генерален секрета в Съвета за сигурност на ООН и вече се очакваше решението на Борисов за смяната й.

Ureport

Снимка: БГНЕС

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО