Царят отказал два пъти на Борисов за президент. Георги Марков: Не само че е неизбираем, но дори и няма да стигне до балотаж

Симеон Сакскобургготски е отказал два пъти на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да се кандидатира за президент, научи Епицентър.бг от среди на НДСВ.

През отпускарския месец август Бойко Борисов е посетил два пъти царя в двореца „Врана“, където го увещавал да се съгласи ГЕРБ да го издигне за кандидат-президент. Сакскобургготски отказал да участва в президентските избори през ноември с мотива, че е на възраст, както и че трудно би се справил се справял със задълженията си. Късно ми е за президент, заявил Царят на Бойко Борисов. На 16 юни тази година бившият премиер и лидер на НДСВ навърши 79 години.

През последната година, бивши депутати от НДСВ многократно лансираха тезата, че Симеон Сакскобургготски е национален капитал и би бил удачна кандидатура за държавен глава. Царистите припомниха, че той един от най-разпознаваемите ни политици в чужбина, както и че се ползва с авторитет в Европейската комисия.

Условието на царя обаче било да не бъде издигнат само от една партия. "Той би се съгласил да участва в президентските избори, само ако получи предварителна мощна подкрепа от основните политически сили", заяви проф. Огнян Герджиков. А това е неизпълнимо от страна на ГЕРБ, които винаги са играли чисто партийно на всички избори досега.

Според бившия конституционен съдия Георги Марков, Симеон Сакскобургготски е неизбираем. "Царят не може да бъде обединителна кандидатура на основните политически сили. Той излъга  избирателите на НДСВ, тъй като влезе в коалиция с бившата комунистическа партия.

Затова той сега може да бъде канен за президент само от БСП и то по две причини. Първата е, че царят, за разлика от бившия командир на ВВС ген. Румен Радев, е бил главнокомандващ на Българската армия още като дете. Щом БСП търси главнокомандващ за президент – Симеон Сакскобурггоски е най-големият ни главнокомандващ. На 6-годишна възраст е приемал паради на армия, доста по-голяма от сегашната", коментира Марков пред Епицентър. бг. А втората причина е, че  "като лидер на НДСВ той направи коалиция с БСП и с ДПС, ходи и на конгрес на социалистите".

Георги Марков подчертава: "Сакскобургготски излъга десните избиратели в България. Не мога да повярвам, че Бойко Борисов е канил царя за президент по простата причина, че и той, и Цветан Цветанов са наясно, че Симеон  II доведе подкрепата за своята партия НДСВ от 2 милиона избиратели до две нули. Той  ставаше за президент през 2001 г., но сега сме 2016-та. Не само, че е неизбираем - Сакскобургготски дори няма да иде на балотаж. Не вярвам ГЕРБ да направи такъв самоубийствен ход дори и царят да се съгласи", допълни Георги Марков./"Епицентър.бг"

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО