​На Първанов ли са генералите? Не си спомням дори Тодор Живков да е казал някога „моите генерали“

Един бивш президент и сегашен партиен лидер онзи ден направо си присвои няколко генерали с изявлението, че той им бил дал пагоните, докато е бил държавен глава, че еди-кой си бил негова кандидатура и той го бил реализирал.

Изниква въпросът – на кого всъщност са генералите от Българската армия? На този, който ги е произвел или на войската и в крайна сметка – на народа, който са призвани да защитават?

С „mon general“ към висшите си военни се е обръщал някога монархът – цар, крал, император и т.н.. Той ги е произвеждал, в

него са се клели генералите

Днешните ни генерали се кълнат в името на Република България, а не в нейния президент, който и да е той.

Не си спомням дори Тодор Живков да е казал някога „моите генерали“, въпреки че те всички си бяха негови, т.е. на Партията, на която бе генерален секретар.

Присвояването на генерали поставя още един въпрос – дали наистина войската е надпартийна и деполитизирана, щом като един бивш държавен глава и днешен партиен лидер дели висшите командири на свои и други. Логично е щом едни са негови, те да са и на партията му, бивша или настояща. И когато му дойде времето, става ясно, че е точно така. Примери – колкото щеш. Захвърлят мундира, обличат костюма и тичат на глас народен, пардон – партиен.

И докога все така ще я караме?

Тодор Токин, armymedia.bg

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО